Uyku Hakkında Bilmediğiniz 7 Şaşırtıcı Gerçek

uyku hakkında bilmediğiniz gerçekler



İnsanların temel ihtiyaçlarından bir tanesi de uyumaktır. Uyumadan bir insan ne kadar süre dayanabilir ki. Uyku biz insanlar için bu kadar önemli iken peki uyku hakkında neler biliyoruz? Yirmi dört saatin üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Ancak uyuduğumuz zaman sanki 1 saniye sonra sabah olmuş gibi hissetmemiz uyku sürecinin ne kadarda ilginç olduğunu gösteriyor. Bu makalemde sizlere bu doğal süreç hakkında bilgiler vereceğim.

Hepimiz uyuruz, ama uyku hakkında ne kadar şey biliyoruz? Günlük yaşamımızın üçte birini uyuyarak geçirsek de, bu doğal süreç hakkında bilinmeyen birçok ilginç detay var. İşte uykuyla ilgili daha önce duymamış olabileceğiniz şaşırtıcı gerçekler:


1. Beyniniz Uyurken Hızlı Bir Şekilde Çalışmaya Devam Eder


Uyurken bazı organlarımız stabil bir şekilde çalışmaya başlar. Örneğin kalbimiz gün boyunca hızlı atabilir ama uyuduğumuzda sakinleşir ve yavaş çalışmaya başlar. Aynı durum diğer organlar içinde geçerlidir. Ancak beynimiz biz uyuduğumuzda bazen uyanık olduğumuz zamanlara göre daha hızlı çalışır. REM uykusu sırasında beyin dalgaları çok hızlanır. Beyin dalgalarının hızlanmasıyla beraber öğrenme, hafıza ve duygusal düzenleme gibi önemli süreçler işlenir. Zaten rüya görmek de bu zamana denk gelir. Diğer bir ifadeyle rüya gördüğümüz zaman REM uykusunda olduğumuzu gösterir. Peki REM uykusu nedir ? biraz daha detaylandıralım. Uyku sürecimizin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Uykumuz REM aşamasında olduğu zaman beynimiz aktif olur ancak vücut kaslarımız geçici olarak felç kalır. Bu kısa süreli felçlik durumunu uykuda olduğumuz için anlayamayız. REM uykusu sırasında gözler hızlı bir şekilde hareket eder. Ancak bu hareketler göz kapakları kapalı iken olur. REM uykusu rüyaları gördüğümüz aşamadır. Uyuduğumuz süre boyunca her 90 dakikada bir 10 dakika boyunca REM uyku aşamasına gireriz. Bu bir döngü içinde devam eder. Ta ki uyanana kadar. İlk REM uykusu 10 dakika ile başlar ve ilerleyen zamanlarda REM uyku süremiz bazen 1 saatlere kadar da çıkar. 

REM uykusu için söyleyeceklerimiz bu kadarla sınırlı olsun. Bunun için de daha sonra uzun bir makale yazarım.


2. Düzenli Uyku, Yaratıcılığı Artırır


Uyku insanların doğal bir ihtiyacıdır. Uykusunu tam alamayan bir insan günü sersemleyerek geçirir. Zinde olmak istiyorsanız uykunuzu bir düzene koyun. Yapılan bir araştırmaya göre uyku düzeni olan insanların yaratıcılık ve problem çözme yetenekleri gelişmiştir. İnsan beyni öyle ilginçtir ki uykunun en derininde yeni fikirler üretir. Sizde başarılı olmak istiyorsanız uykunuzu bir düzene koymalısınız.


3. Uykusuzluk Kiloya Sebep Olabilir


Uykusuz kaldığınız zaman vücudunuz ghrelin delin bir hormon salgılayacaktır. Bu hormon yüzünden daha çok aç olduğunuz hissene kapılırsınız ve daha çok yemek yersiniz. Aynı şekilde bizde tokluk hissini veren leptin hormonunun azalmasına neden olur ve bu şekilde dengesiz beslenme kilo alımına sebep olabilir.


4. İnsanların Yüzde 12’si Sadece Siyah-Beyaz Rüya Görür


Çok tuhaftır ki insanları yüzde 12'si rüyaları siyah ve beyaz görürler. Peki siz rüyaları renkli mi görünüyorsunuz yoksa siyah beyaz mı görüyorsunuz. Renkli rüya görmek herkese nasip olmuyor. Televizyonların siyah beyaz olduğu dönemlerde siyah beyaz rüya görenlerin sayısı daha da fazlaydı.


5. Uzun Süre Uyumamak, Ölümle Sonuçlanabilir


Uyku insanın yaşayabilmesi için bir ihtiyaçtır. Yapılan araştırmaya göre 11 gün boyunca hiç uyumazsanız vücudunuz çok ciddi zararlar alacaktır. Uykunuzu alamadığınız durumlarda hafızanızı yavaş yavaş yitirirsiniz, bağışıklık sisteminiz çöker ve hatta bu durum ölümle bile sonuçlanabilir. Bu yüzden lütfen uyku düzeninize dikkat edin.


6. Yatakta Ne Kadar Çok Zaman Geçirirsek O Kadar Mutlu Oluruz


Uyku insan üzerindeki stresi azaltır. Bu yüzden insan uyumasa bile yatakta uyuyormuş gibi gözlerini kapatırsa mutlu olur ve üzerindeki stres azalır. İyi bir uyku duygusal olarak sizi daha da dayanıklı yapar ve ruh haliniz iyileşir. 8-10 saatlik bir uyku sizi zinde tutar ve enerji seviyenizi yüksek tutar.


7. Uykusuzluk Yaratıcı Fikirleri Engelleyebilir


Uykusuzluk insan sağlığını bir çok yönden etkiler. Bunlardan bir tanesi de yaptığınız işe yeterince odaklanamazsınız. Daha sağlıklı fikirler üretip üretkenliğinizi artırmak istiyorsanız uykunuzu dengede tutmalısınız. Uyku esnasında insanın gün içinde çözemediği sorunları insan beyni uykuda çözmeye çalışır. Ben karşılaştığım bir çok sorunu uyuyarak çözdüm. Uyurken eğer yeterince odaklanırsanız gün içinde yaşadığınız problemlerin çözüldüğünü göreceksiniz.


Sonuç

İyi bir uyku sadece fiziki sağlığınızı korumakla kalmaz ayrıca zihin sağlığınızı da korur. Karşılaştığınız zorlu süreçleri çözmeniz için iyi bir uykuya her zaman ihtiyacınız var. Uykunuzun kalitesini artırarak hayatınızı daha da kolay bir hale getirebilirsiniz. Daha mutlu, daha dinamik ve stresten uzak bir hayat yaşamak için lütfen uyku düzeninize dikkat edin. 

uyku hakkında bilmediğiniz yedi şaşırtıcı gerçek


Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski