Teknolojiyi nasıl daha verimli kullanabiliriz(dijital minimalizm)

dijital minimalizm


Teknoloji artık hayatımıza yön veren önemli bir etken haline geldi. Kullanmış olduğumuz akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve sosyal medya sürekli elimizin altında ve bu teknolojilerden devamlı istifade ediyoruz. Kullanmış olduğumuz bu teknolojiler hayatımızı kolaylaştırmanın yanında bir takım zararları da olabilmektedir. Bazen odaklanma yetimizi kaybediyor ve zamanımızın bir çoğunu boşuna harcayabiliyoruz. Böyle bir durumda dijital minimalizm'in ne olduğunu anlamamızda yarar olacaktır. 


Sizler için hazırlamış olduğum bu makalemde dijital minimalizm'in ne olduğunu faydalarının neler olduğunu, teknolojinin üzerimizdeki zaman daraltma etkisini nasıl kıracağımızı anlatacağım.


1. Dijital Minimalizm Nedir?

Dijital minimalizm, teknolojiyi bilinçsiz, dağınık ve zamansız kullanmak yerine daha bilinçli bir şekilde dijital dağınıklığı azaltma felsefedir. Bu felsefe ile beraber teknolojiye olan yakınlığımızı sorgulamamızı ve teknolojiyi sadece ihtiyaç halinde kullanmamızı önerir. Teknolojiye olan bağımlılığı kırmak, bir takım teknolojik alışkanlıklardan kurtulmak için dijital minimalizm önemli bir felsefedir.

2. Dijital Temizlik Yapın

Dijital minimalizme başlamak istiyorsanız öncelikle dijital temizlik yapmalısınız. Kullanmış olduğunuz akıllı telefon yada bilgisayarınızda kullanmadığınız dosyalar var ise bunları silmekle başlayabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızda size faydası olmayan ve gerçekten ihtiyacınız olmayan hesapları takip etmekten vazgeçin. Sadece faydalı gördüğünüz hesapları takip edin, diğer tüm hesapları ise takibi bırakın. Akıllı cihazlarımızda ki düzende evde ki düzenimize benzer. Nasıl oturduğumuz ev dağınık olursa rahatsız oluyorsak aynı şekilde cihazlarımızdaki dosya sistemlerimizin de dağınık olması zihinsel dağınıklığımızı arttırır. Bu yüzden cihazlarınızda düzenli bir dosya yapısı oluşturun ve gereksiz olan tüm medyaları silin.

3. Ekran Süresini Sınırlandırın


Kullandığımız akıllı cihazlar bizleri adeta esiri yapmış ve onlara bakmadan duramayacağımız bir alışkanlık haline gelmişler. Bu alışkanlıklarımızdan kurtulmak istiyorsak ekran süresini sınırlandırmamız gerekiyor. Örneğin, her akşam yemeğinden sonra direkt telefona sarılmak yerine akşam çayını içtikten sonra telefonumuza bakabiliriz. Bu şekilde bazı sınırlandırmalar getirerek bu olumsuz teknolojik alışkanlıklardan kurtulabiliriz.


4. Bildirimleri Kapatın


Akıllı telefonunuza ya da bilgisayarınıza sürekli bildirimlerin gelmesi bu cihazları kullanma süresini arttıracaktır. Ayrıca sürekli gelen bildirimlere bakmak günlük hayatımızdaki odaklanmamızı bozar ve dikkatimizi dağıtır. Asıl odaklanacağımız işi eksik yapmaya başlarız ve bunun farkında bile olmayız. Bildirimleri kapatarak Akıllı cihazınızdan bir süre uzaklaşarak günlük üretkenliğinizi arttırabilir ve asıl yapmanız gereken işe daha da odaklanabilirsiniz. Bu da sadece ihtiyaç duyduğunuzda telefon yada bilgisayarı kullanacaksınız anlamına gelir. Yani hem telefonlardan uzaklaşarak sağlığınızı korumuş olursunuz hem de asıl yapmanız gereken işi daha kaliteli yapmış olursunuz.


5. Dijital Detoks Yapın


Dijital detoks, belirli bir süre boyunca akıllı cihazlarımızdan uzaklaşıp gerek sosyal medya hesapları olsun gerek diğer uygulamalar olsun belirlediğimiz süre boyunca bu cihazlara erişimimizi engellemeyi ve bu sayede zihnimizi tazelemeyi hedefler. Akıllı cihazlardan uzaklaştığımız süre boyunca doğa yürüyüşleri yapabilir, kitap okuyabilir ve yeni hobiler kazanabiliriz. Sosyal medya da arkadaşlarımızla görüşmek yerine onları fiziki olarak ziyaret edip zihnimizi temizleyebiliriz. Bu süre boyunca kullanmayı bıraktığımız bu cihazları düşünmek yerine daha faydalı daha reel olayları düşünüp zihnimize yeniden yön verebiliriz.

6. Teknolojiyi Bilinçli Kullanın


Dijital minimalizmin temel amacı, teknolojiyi tamamen hayatımızdan çıkarmaktan ziyade teknolojiyi gerektiği kadar bilinçli ve faydalı bir şekilde kullanmaktır. Sürekli yeni uygulamalar üretilmekte ve insanların bu uygulamaları kullanmaları teşvik edilmektedir. Tüm bu uygulamaların hepsini kullanmaya vakit ayıramayız. Hayatımızın sadece belli bir kısmını teknolojiyi kullanarak ondan faydalanabiliriz. Zamanımızın tümünü bu tür uygulamalara harcayarak dijital yorgunluk diye tabir edilen problemlerle karşı karşıya kalabiliriz. 


Sonuç

Dijital minimalizmin amacı sizleri modern dünyadan tamamen izole etmek değil. Teknolojiye olan yakınlığınızı yeniden düzenlemek için geliştirilmiş bir yoldur. Akıllı cihazlara harcadığınız zamanı azaltarak hem zihin sağlığınızı korur hem de zamandan tasarruf yapmanızı sağlar. Sizler de kısa süreler belirleyerek dijital minimalizmi hayatınızda tatbik edebilirsiniz ve bu dijital dünya da daha da bilinçli bir hale gelebilirsiniz.


teknolojiyi nasıl daha verimli kullanabiliriz dijital minimalizm


Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski