Diskler, bilgisayarların verileri depoladığı ve yeri geldiğinde bu verileri işlediği dijital veri depolarıdır. Diskler üzerinde resim, video ya da herhangi bir dokümanı kayıt edebilir ve daha sonra tekrar bu verilere ulaşabilirsiniz. Yapacağımız işlemin hızı bilgisayarımızın işlemci ve ram bellek hızına bağlı olmakla beraber disklerinde hız üzerinde etkisi büyüktür.
Harddisk
Harddisk eski bir teknoloji ve üzerinde mekanik parçalar bulunduğu için ssd disklere göre biraz daha yavaş çalışmaktadır. Okuyucu kafası ve verilerin üzerinde yazıldığı dönen disk plaka bu sistemin performansını oldukça etkilemektedir. Bunun yanında ssd disklere göre darbeye dayanıklı değiller ve en ufak düşmede bile bozulabilirler. Buda bilgisayarda kayıtlı olan önemli verilerinizin kaybolma ihtimalini artırmaktadır.
SSD
Ssd disklerde harddiskte olduğu gibi herhangi bir hareketli parçası yoktur. Bu yüzden veri transferini hızlı bir şekilde yapar. Veriler disk üzerinde bulunan adres bitlerine kayıt edilir. İşlemcinin bu adreslere ulaşması oldukça kolay ve hızlıdır. Bu yüzden harddisklerden daha hızlıdırlar. Günümüzde kullandığımız flash bellek ile çalışma mantığı aynıdır.
SSD diskten aktarılan veriler hızlı bir şekilde ram belleğe aktarılır ve oradan da işlemci bu verileri işler ve ekran kartına gönderir. Ekran kartı da monitör aracılığıyla bu verileri anlamlandırarak bizlere gösterir. SSD diskler ne kadar hızlı olsalar da ram belleğin hızına yetişemezler. Çünkü ram bellekler geçici veri depolama alanları oldukları için daha hızlı çalışırlar.
M2 SSD
SSD teknolojisi yerinde durmayarak hızla gelişmektedir. Yeni sayılan m2 ssd teknolojisi m1 ssd teknolojisindeki bazı hız ve depolama sorunları giderilerek daha güçlü bir şekilde piyasaya sürülmüştür. M2 SSD diskler daha küçüktür ve daha çok depolama alanına sahiptir. Bu yüzden daha da çok tercih edilmektedir.
Sonuç
Her iki disk türünün de kendine ait avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse harddisklerin yavaş olduğunu ve darbeye dayanıklı olmadıklarını söyledik. SSD diskler ise hızlıdır ve darbeye dayanıklıdır. Ancak verilerin kayıt edildiği disk hücreleri harddisk kadar uzun ömürlü değildir. Bu yüzden ssd disk kullanmak istiyorsanız ara sıra verilerinizi depolamanızda yarar var.
Yorum Gönder
Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin