Samanyolu galakside ne kadar yıldız var


İçinde yaşadığımız evren o kadar büyük ki zihnimizin bunu tam olarak anlaması mümkün değil. Sonsuzluk kavramından bahsediyoruz, içinde sayısı bilmediğimiz yıldız ve hatta belki başka evrenler bile vardır. Galaksiler, yıldızların içinde bulunduğu çok büyük oluşumlardır. Bilim adamları çok uzun zamandır samanyolu da ne kadar yıldız olduğunu araştırıyor. Bu kadar devasa boyutta bir galakside ne kadar yıldız vardır. Galaksi içindeki bu yıldızların dağılımı neyi gösteriyor.



samanyolu galaksisi ne kadar büyük



Samanyolu Galaksisi’ndeki Yıldız Sayısı


Samanyolu Galaksisi o kadar büyüktür ki içinde 100 ile 400 milyar yıldız barındırır. Ancak bu sayı tahmini bir sayıdır ve yıldızların tam sayısı bilinmemektedir. Galakside bulunan yıldızların sayısının tam olarak bilinmemesinin bazı nedenleri vardır. Teknoloji her ne kadar çok gelişmiş olsa da samanyolu'da ki yıldız sayısını tespit etmeye yetmiyor. Samanyolu'nda çok sayıda gaz ve toz bulutundan oluşan yıldız olduğu için bu yıldızlar çevredeki diğer yıldızların varlığını gizlemektedir. Bu gaz ve toz bulutu yıldızlar yüzünden net bir gözlem yapma imkanı yoktur. Ayrıca galaksinin dışına doğru gittikçe yıldızlar seyrekleşir(evrenin genişlemesinden dolayı) ve bu da hesaplamalarda bazı hatalara neden olmaktadır. Uzay bilimi araştırmalarında modern teknoloji ve teleskoplar sayesinde bilim adamları uzayı daha iyi inceleyebiliyor.  Fakat buna rağmen hala galakside kaç tane yıldız olduğunun tam tespiti yapılamıyor. Bu yüzden bilim adamları galaksi'deki yıldız sayılarını galaksinin sadece görünen kısmını hesaplayarak dolaylı yöntemlerle tahmin ederek ifade ediyorlar.


Yıldızların Galaksi İçindeki Dağılımı

Samanyolu, büyük ve sarmal bir galaksi'dir. Yıldızların  çoğu galaksinin ağırlık merkezinde ve kolları boyunca yoğunlaşmıştır. Galaksinin ortasında  Sagittatius isimli kara delik yer alır ve bu kara deliğin çevresinde yoğun bir yıldız kümesi yer alır. Enerjinin en yoğun olduğu kısım burasıdır. Kara deliğin kütle çekim etkisinden dolayı yıldızlar burada yoğunlaşmıştır. Kara delikten daha uzakta kalan yıldızlar yani sarmal kollar boyunca uzanan yıldızlar daha gençtir ve burada enerji yoğunluğu azdır.  Bu yıldızlar enerjileri kara delik tarafından emilmediği için daha parlak görünürler.


Galaksinin sınırlarına doğru gidildikçe yıldızların daha seyrek olduğunu görürüz. Bu sınırlarda eski ama daha küçük yıldızlar bulunur. Bu sınırlarda yeni yıldızların oluşmasına pek rastlanmaz ancak iç taraflarda yeni yıldızların doğmasına daha çok şahit oluruz.


Diğer Galaksi'lerdeki Yıldızlar

Samanyolu, sonsuz evrendeki milyarlarca evrenden sadece bir tanesidir. Diğer galaksiler de tıpkı samanyolu'nda olduğu gibi milyarlarca yıldızın olduğu düşünülüyor. Samanyolu'na komşu olan Andromeda galaksi'sinde 1 trilyona yakın yıldız olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar devasa galaksiler düşünüldüğünde bunların sayısını ve nerede olduklarını bilmek gerçekten de çok zor.

Sonuç


İçinde yaşadığımız evren o kadar büyük ki yıldızların sayısını bir kenara bırakın galaksilerin sayısını dahi bulmak mümkün görünmüyor. Evrende daha keşfedilmemiş nice yerler var. Görüş alanımızın dışında kalan farklı evrenler de olabilir. Bunlar şimdilik bizim için bir muamma olarak kalacak. Teknoloji geliştikçe evren hakkında olan bilgilerimiz de artıyor ve sayede evrenin daha da derinliklerine girebiliyoruz.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski