kendi işini kurmanın 5 adımı girişimcilik rehberi

Her insan kendi işini kurmak ister. Başkalarının yanında çalışmak elbette ki zor bir süreçtir. Nitekim çalışma saatlerinizi iş stratejinizi kendiniz ayarlayamazsınız. Ancak kendi işinizi kurmanız durumunda bu olguların hepsi sizin elinizde olacaktır. Her şeyin bir zorluğu ve sıkıntısı olduğu gibi sıfırdan iş kurmanın da birtakım zorlukları vardır. Bu makale 5 adımda nasıl kendi işinizi kuracağınıza rehberlik edecektir. Öncelik doğru bir iş fikri, doğru strateji ve iyi bir strateji ile bu işin üstesinden gelebilirsiniz.


1. Fikir Bulma

Sizi başarıya götürecek bir iş kurmanın ilk yolu iyi bir iş fikri bulmaktır. Bulacağınız iş fikrinin pazarda bir karşılığının olması gerekiyor. Çözüm odaklı ve yenilikçi bir iş fikri kendi işinizin patronu olma yolunda atacağınız ilk adımdır. Bu önemli bir etkendir. Çünkü yapacağınız işin pazarda bir karşılığı yoksa siz ne kadar üretim yapsanız da karşılığını alamayacaksınız. Araştırma yapın ve hangi sektörlerde iş boşluğu olduğunu tespit edin. Yapacağınız araştırma ile illaki pazarın muhtaç olduğu bir iş alanı vardır. Bu alanı baz alarak yeni bir iş fikri üretin.


2. İş Planı Hazırlama


Yeni bir iş fikri bulduktan sonra iş planı yapmanız gerekmektedir. Öncelikle kendinize bir hedef belirleyin. Neler üreteceksiniz, bu üretim sonucunda maliyetleriniz ne kadar olacak, ne tür pazarlarda bulunacaksınız yönünde kapsamlı bir plan hazırlayın. Hazırlayacağınız bu plan sadece size yarar getirmeyecek ayrıca size finansman sağlayacak ve pazarda yer verecek kurumları da ikna edecektir.


3. Finansman Bulma


3. aşamada yapmanız gereken iş yerinizi kurabilmeniz için öncelikle finansman bulmanız gerekiyor. Kendi birikimlerinizi kullanmaktan çekinmeyin. Faizsiz finansman kuruluşlarını araştırın. Devletin kobiler için yapacağı yardımlara göz atın. Beraber çalışabileceğiniz başka ortaklar bulun. Elde ettiğiniz finansmanı planlı bir şekilde harcama yapmalısınız. Olası riskleri hesaplayın ve iş yeri için ayıracağınız finansmanın tümünü harcamayın. Kriz anlarında durumu bertaraf edebilecek kadar ek bütçeniz her zaman olsun.


4. Pazarlama Stratejisi Geliştirme


Yeni bir iş kurup üretimi başardıktan sonra ürettiğiniz ürünlerinizi pazarlamanız gerekiyor. Bunun için pazarlama stratejisi geliştirin. Ürünlerinizi satacağınız hedef kitlenizi tespit edin ve bu kitleye yapacağınız satışları artırabilmek için dijital pazarlama yöntemlerini mutlaka kullanın. Geleneksel pazarlama yöntemlerini de tabi ki es geçmeyin. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Ürün markanızı daha hızlı oluşturabilmek için google gibi büyük firmalara reklam vermeyi unutmayın. Markanızın tanınması için sosyal medya fenomenlerine belirli bir ücret karşılğında reklam verebilirsiniz. Bu yöntemler markanızı daha bilinir hale getirecek ve markanızı geliştirecektir.


5. İşe Başlama ve Ölçeklendirme


Firmanızı kurup resmi kayıtlarınızı tamamladıktan sonra hemen üretime geçebilirsiniz. İlk müşterilerinizi kazanın ve bu müşterilerden gelecek olan geri bildirimlere önem verin. Geri bildirimleri değerlendirmeniz markanızı daha da çok geliştirecektir. En başından beri oluşturmuş olduğunuz iş planına sadık kalın ve markanızın büyümesi için yeni fırsatları değerlendirin. Ölçeklenebilir stratejiler geliştirerek hedeflerinizi büyütün.


Sonuç


Sırf bir iş kurmak için iş kurmayın. Pazar araştırmasını mutlaka yapın. Yapacağınız doğru bir planlama ve stratejiyle başarılı olabilirsiniz. İş dünyasına atacağınız ilk adım hayırlı olsun.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski