Sosyal mühendislik dolandırıcılarına dikkat

 sosyal mühendislik nedir, sosyal mühendislik dolandırıcılığı nedir, sosyal mühendislik dolandırıcılığına dikkat, sosyal mühendislik ile insanları nasıl dolandırıyorlar, 


sosyal mühendislik



Sosyal mühendislik halk jargonuyla oltalama olarak bilinen bir dolandırma yöntemidir. İnsanların güvenini kazanmış web site yada uygulamaların benzerini kurarak insanların kişisel ve banka bilgilerini ele geçirip dolandırma yöntemidir


Sosyal mühendislik nedir?


Sosyal mühendislik: bilinen, insanlar tarafından güven oluşturmuş, insanların kişisel ve banka bilgilerini vermekten çekinmediği uygulamaların ya da web sitelerin aynısını yaparak insanları dolandırmanın bir çeşididir. Bu dolandırma yöntemi günümüzde çok tercih edilmektedir. Örnek vermek gerekirse; e devlet ülkemizin resmi web sitesidir ve bu sitede birçok işlem yapabiliyoruz. E devlet resmi bir web site olması münasebetiyle bizden herhangi bir bilgi girişi yapmamızı istediğinde çekinmeden tüm bilgilerimizi giriyoruz. E devletin resmi domain alan adı turkiye.gov.tr dir. 


Sosyal mühendisler bu web sitenin tasarımını aynısı olacak şekilde yapıyor ve domain adını da buna yakın bir isim kullanıyorlar. turkiyem.com gibi. gov.tr uzantısını sadece devlet kullanabildiği için şahıslar bu uzantıyı satın alamıyor. Sosyal medyada reklamlar yayınlayıp şöyle bir senaryo geliştirebiliyorlar. Bu güne kadar yapılan tüm kredi kartı harcamalarının yarısını devlet karşılayacak. Siz bu siteye tıkladığınızda sizleri kendi sitelerine yönlendiriyorlar ve sizi dolandırmak için gerekli olan tüm bilgileri sizden alıyorlar. Tasarım aynı olduğu için çoğu vatandaş bunun farkına varamıyor ve tüm bilgilerini giriyor. Aynı şekilde bu bir bankanın da sitesi olabilir.


Peki Bunun Çözümü Nedir


Bunun tek çözümü dikkat etmeniz gerekiyor. Güvendiğiniz bir siteye girmeden önce sahip olduğu alan adına dikkat etmelisiniz. Örneğin ziraat bankasıyla ilgili bir dolandırıcının reklamı karşınıza geldi ve teklifi size cazip geldi. İlk önce ziraat bankasını arayın ve böyle bir kampanyalarının olup olmadığını sorun. Eğer böyle bir kampanyaları varsa bile sosyal medyada gördüğünüz o reklama yine de tıklamayın işlemlerinizi banka şubesine giderek halledin ya da bankanın resmi web adresini talep edin. Bu şekilde işlem yapmamanız durumunda hesabınızdaki tüm varlıkları kaybedebilirsiniz. Devamında ise reklamı şikayet edin ve kaldırılmasını talep edin. Reklamın fotoğrafını çekin ve savcılığa bildirin. Ben bu aralar bu tür dolandırıcılık faaliyetlerini çok görmeye başladım. Gördüklerimin hepsini de şikayet ediyorum. 


Hangi işlem olursa olsun banka şifre bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. Telefonunuza bir kod gelecek bu kodu bize söyleyin yalanına asla inanmayın. Zaten bu tür büyük kurumların böyle kampanyaları olduğunda kendi resmi sitelerinde duyururlar. Bu şekilde sosyal medyada reklam yayınlayıp dolandırıcıların kapılarını aralamazlar.


Umarım bu yazı faydalı olmuştur. 

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski