Python değişkenler




değişken nedir, python'da değişkenler nasıl tanımlanır, python değişken tanımlama kuralları,

Değişkenler ram bellekte geçici olarak veri depolamamızı ve istediğimiz zaman bu veriler üzerinden işlem yapmamıza olanak verirler.

Python programlama dili dinamik bir yapıya sahip olduğu için değişken tanımlarken değişkenin tipini belirtmek zorunda değiliz. Değişkenin ismini belirtip değer atamamız yeterli olacaktır. Bu yüzden python'da değişken tanımlamak oldukça basittir.

Değişken tanımlama

python değişkenler


python programlama dili esnek bir yapıya sahiptir ve dinamiktir. Bu yüzden değişken tanımlarken sadece değişken ismini yazıp değer atamak yeterli olacaktır. Değişken tipini belirtmemize gerek yok. Değişkene atadığımız değere göre python değişkenin hangi tip olacağını kendisi karar veriyor.


x = 55
name = "Blog Evim Python Dersleri"
pi = 3.14
Yukarıdaki kodda x değişkeninin bir tam sayı name değişkeninin string olduğu ve pi değişkeninin ise ondalıklı sayı olduğu görülüyor. Biz bu değişkenlerin tiplerini belirtmediğimiz halde python bunları otomatik olarak algılıyor.

Convert

Python'da bir değişkenin türünü değiştirmemiz gerektiğinde yapacağımız işlem çok basit. Bu değişkene yeni değer ataması yapıyoruz


x = 10    # x burada bir tam sayı int formatında
x = "Blog Evim"  # x artık bir string
x değişkenine önce int tipinde 10 değerini atadık ve herhangi bir convert işlemi yapmadan bir sonraki satırda string bir değer olan Blog Evim değerini atadık. Bu şekilde değişkenler üzerinde dilediğimiz işlemi kolaylıkla yapabiliriz.

Geçerli Değişken İsimleri

Değişken isimleri aşağıdaki kurallara uyularak yazılmalı:

  • Harf (a-z, A-Z), rakam (0-9) veya alt çizgi (_) ile başlayabilir.
  • İlk karakter rakam olamaz.
  • Büyük/küçük harf duyarlıdır (age, Age ve AGE üç farklı değişkendir).
  • Python’un anahtar kelimeleri değişken ismi olarak kullanılamaz (örneğin if, for, True gibi).
Değişken Türleri


Değişken türleri int(tam sayı), float(ondalıklı sayı) string(metin), bool(mantıksal veri tipi true ya da false değerlerini alır)

Tek satırda birden fazla değişken atamak


x,y,z=10,20,30
a,b,c=5,"Blog Evim",1.5
tek satırda birden fazla değişken tanımladık, ayrıca tek satırda farklı tiplerde birden fazla değişken tanımlayabiliyoruz.

yazdığımız bu değişkenleri programda dilediğimiz yerde kullanabiliriz. Örneğin biz b değişkenini ekrana yazdırma komutunu yazalım


print(y)
Yerel ve Global Değişkenler

Eğer bir değişkeni herhangi bir fonksiyonun içinde tanımladıysanız o değişkene sadece fonksiyonun içinde erişebilirsiniz. Ancak fonksiyonun dışında tanımlarsanız her yerden erişebilirsiniz.


a = 40  # Global değişken

def fonksiyon():
    b = 20  # Yerel değişken
    print(b)

print(a)  # 40
# print(b) hata verir çünkü y yerel bir değişkendir.

b değişkenine fonksiyonun içerisinde erişmeye çalışırsak sorun olmaz. Ancak b değişkenine fonksiyonun dışında erişmek istersek hata alırız çünkü b değişkeni fonksiyon isimle fonksiyonun içinde tanımlanmıştır ve dolayısıyla yerel değişkendir. Ancak a değişkeni herhangi bir fonksiyon ya da blok içinde tanımlanmadığı için global bir değişkendir ve her yerden erişilebilir.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski