Allah’ın varlığını bugün olduğu gibi geçmişte yaşayan insanlarda uzun uzadıya tartışmıştır. Allah'ın varlığını ıspatlayabilmek için bir çok farklı görüş öne sürülmüştür. İnsanoğlu tarih boyunca bir yaratıcının olup olmadığı hakkında düşünmüş ve bu konuyla farklı fikirler ortaya çıkmıştır. Kimileri Allah'ı haşa insana benzetmiş ve kimisi de gökte büyük bir güç olarak savunmuştur.
Hiçbir şey kendiliğinden var olamaz. Bir şeyin kendiliğinden var olmasını düşünmek mantık bilimine aykırıdır. Kupkuru bir yaprak bile herhangi bir rüzgara maruz kalmadan yerinden kımıldayamıyor. Dolayısıyla koskoca evrenin kendiliğinden var olduğunu düşünmek ve Allah'ın varlığını kabul etmemek insan aklına tamamen aykırıdır.
Eğer ortada bir eser var ise mutlaka bu eseri yapan biride vardır. Nitekim bir resim kendiliğinden oluştuğunu düşünemeyiz. Eğer ortada bir resim var ise bunu yapan bir ressam vardır demek mecburiyetindeyiz. İçinde milyarlarca yıldız bulunan bu evreni ise meydana getiren bir yaratıcı var.
Bazı görüşler evrenin var olmasını nedenlere bağlamaktadır. Yani her şeyin bir nedeninin olduğunu savunur ve hiç bir şey kendiliğinden var olamaz denilir. Dolayısıyla evrenin var olması bir nedene bağlanır. Bu nedenler zinciri uzayıp gider. En sonunda evrenin başlangıcı da Allah'ın yaratması ile sonuçlanır. Bu görüşü Huccettül İslam(İslamın kanıtlayıcı) olarak bilinen İmam Gazali tarafından geliştirilmiş ve savunulmuştur. Büyük İslam alimi İmam Gazali evrenin bir başlangıcının olduğu ve başlangıcı da yaratanın Allah olduğunu savunmuştur ki doğru olan görüş de budur.
Evrenin içinde bulunduğu düzen, doğa kanunları, yıldızlar, galaksiler ve doğadaki tüm canlıların bir uyum ve düzen içerisinde olması bir yaratıcının olduğunu göstermektedir. Doğada yaşayan bir sinek türünün kaybolması bile doğadaki dengeyi alt üst etmektedir. Bu da bize gösteriyor ki herşey muhteşem bir nizam içinde yaratılmıştır.
Sonuç itibari ile, yaratıcının varlığıyla ilgili bir sürü fikir ileri sürülmüş ve insanların çoğunda bir yaratıcının olduğu fikri kabul görmüştür.
Yorum Gönder
Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin