Konut kira fiyatları düşer mi

 

Konut kira fiyatları düşer mi

Son dönemlerde herkesin kafasında aynı soru işareti var: "Kira fiyatları daha çok yükselir mi yoksa düşer mi?" Özellikle mega kentlerde yaşayanlar için bu konu çok önemli. Çünkü orada yaşayan insanlar kazançlarının neredeyse çoğunluğunu kiraya veriyorlar.Ev sahipleri ise maalesef burnundan kıl aldırmıyorlar. Peki, kira fiyatlarının düşmesi ön görülüyor mu? Hadi, bu durumu beraber irdeleyelim.

öncelikle, kira fiyatlarını etkileyen en büyük faktörlerden biri arz ve talep meselesidir. Yani piyasada ne kadar ev var ve bu evlere ne kadar talep var? Eğer bir yerde ev sayısı az ve talepte buna mukabil fazla ise ister istemez konut kira fiyatları yükselecektir. Özellikle belirtmek istiyorum ülkemizde İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde nüfus devamlı arttığı için konutlara daha da çok talep artmaktadır. Buda arz talep dengesini bozmaktadır. İnsanlar ekonomik koşullardan dolayı küçük kentlerden büyük kentlere göç etmek zorunda kalıyorlar. Büyük kentlere çalışmaya gelen insanlar barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kiralık konut talebini ister istemez arttırıyorlar. Bu durum ise kira fiyatlarını olduğu gibi etkiliyor.

Bunun yanında kira fiyatlarını düşürecek bazı gelişmeler yaşanabilir. Devletimizin yapacağı sosyal konutlar ya da insanların aile ekonomi bütçelerinin zayıflaması kira fiyatlarını düşürebilecek durumlardır. Ayrıca devletin kira fiyatlarına getirebileceği bir takım kotalar da kira fiyatlarını düşürebilir. Bu saydıklarım küçük şehirleri çok etkilemese de mega kentler için hayati önem taşıyor.


Kira fiyatlarını düşürebilecek bir diğer hamlede faiz meselesidir. Faizler yüksek oldukça insanlar ev almakta zorlanıyorlar. Bu nedenle ev almak yerine kirada oturmayı tercih ediyorlar. Ancak faizlerin düşürülmesiyle beraber konut kredi  oranları daha cazip hale geleceği için insanların oturacağı konutu kiralamak yerine satın alma yoluna gidebilirler. Bu durumda kiraların düşmesi yönünde önemli bir etkendir.


Sonuç itibariyle, kira fiyatlarının öyle ha diye düşmesini beklememek lazım. Bu bir süreç işidir. İlerleyen zamanlarda devletin yapacağı sosyal konutlar veya vatandaşın cebine girecek paranın artmasıyla beraber insanlar hayallerindeki evi kiralamak yerine satın almayı tercih edeceği için kira fiyatları düşecektir. Tabi kira fiyatları düşecek derken artış hızının düşeceğinden bahsediyorum. Yoksa şu anda 15.000 tl ye kiraya verilen bir dairenin 12.000 tl ye verilmesi mümkün görünmüyor. Yine de umudu kaybetmemek lazım.

Gün ola harman ola demiş atalarımız.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski