Orta doğuda 3. dünya savaşı çıkarsa ne olur

Orta doğuda neler oluyor, 3. dünya savaşı başladı mı, orta doğuda savaş ne kadar sürer, gelişmiş ülkeler orta doğuda neyin peşinde


orta doğuda savaş çıkarsa ne olur



Orta doğuda petrol ve gaz rezervlerinin keşfedilmesiyle beraber bölge bir türlü huzara eremedi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bölgedeki yer altı rezervlerini ele geçirmek için bir yarış içerisindeler. Rekabet  bazen diplomatik bir krize bazen de savaşa dönüşmektedir.

Günümüz şartlarını değerlendirdiğimizde artık diplomasinin olmadığını, orta doğuda savaşın hüküm sürdüğünü görüyoruz. Her ne kadar Birleşmiş Milletler gibi her ülkenin eşit sayıldığı bir kurum olsa da savaşların ardı arkası kesilmiyor. Nitekim 1. dünya savaşı şartlarında kurulan birleşmiş milletler görevini ifa edememektedir. Her ülkenin eşit kabul edildiği ancak pratikte bunu asla göremediğimiz bir yapı haline geldi.

Orta doğu hem yer altı rezervlerinden dolayı hemde doğu ve batının birleşim merkezi olduğundan birçok devletin ilgisini çekmektedir. Şimdilik sadece vekil savaşlarının yürütüldüğü orta doğu ilerleyen zamanlarda 3. dünya savaşına sahne olabilecek bir yer. Böyle bir durumda bölgede yaşayan insanların akıbetinin ne olacağı hakkında kimsenin net bir fikri yok. Nitekim artık teknoloji 1940'lardaki gibi değil. Artık birçok devletin elinde yıkım gücü çok büyük olan nükleer silahlar var. Olasıdır ki 3. dünya savaşı Orta Doğuda başlarsa neler olabileceğine bakalım.

Yıkım Çok Büyük Olur


Öncelikle yıkımın çok büyük çapta olacağını belirtmek isterim. Nitekim az önce de dediğim artık birçok devletin elinde nükleer silah var ve bu devletler varlıklarında bir zafiyet görmeleri durumunda ellerindeki bu silahları kullanmaktan çekinmeyecekler. Nükleer silahlarla yapılabilecek bir savaşta yıkım gerçektende yıkım çok büyük olacaktır.


Ölüm ve Hastalık

Bölgedeki insanların yüzde 30'u patlamanın etkisiyle ölecektir. Geriye kalanların da çoğu radyasyonun etkisiyle hastalanacak. Azda olsa kurtulan olursa yaşadığı bölgeyi bir an önce terk edip batı ya da doğu ülkelerine akın akın gideceklerdir.


Nükleer silahların patlatılmasıyla bölgede yıllarca yaşam olmayacak. Bölgedeki yer altı rezervleri doğalgaz ve petrol vb. yok olacak. Temiz su kaynakları zarar göreceğinden kimse faydalanamayacak ve tüm dünyada su sıkıntısı başlayacak. Ayrıca tüm dünyayı etkileyecek petrol ve gaz tedarik zinciri yerle yeksan olacak. Petrol ve gazın olmamasıyla birlikte buna bağlı çalışan teknolojiler artık çalışmayacak. Doğu ve Batı arasındaki kara bağlantısı kesilecek, ulaşım sadece okyanuslar üzerinden yapılacak.


Olası Diğer Seneryolar


Nükleer silahların kullanılmadığını ancak çok ağır silahlarla bu savaşın yürütüldüğünü varsayarsak. 


Yine yıkım çok büyük olur. Çünkü her ne kadar nükleer silahlar kullanılmasa da tahribat gücü çok yüksek silahlar geliştirilmiş durumda. Bu yüzden her halükarda yıkımın çok büyük olacağını tahmin ediyoruz.


Ülke sınırları değişecek, Batı ve Doğu ya milyonlarca göç dalgası başlayacak. Her ne kadar savaş Orta Doğu'da cereyan etse de bunun bedelini bütün dünya devletleri ödeyecek. Çünkü öyle yoğun bir göç dalgası olacak ki, geriye sağ kalan ülkelerin ekonomileri bunu kaldıramayacak.


Sonuç Olarak:


Umarız ki dünya böyle bir hata yapıp bu savaşı çıkarmazlar. Ancak günümüzde yaşanan gelişmeler bu savaşın yakın bir zamanda başlayacağını gösteriyor.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski