dijital Türk lirası ne zaman çıkacak

Dijital para nedir, türkiye ne zaman dijital paraya geçer, dijital para kullanmanın tehlikesi var mı? hangi ülkeler dijital paraya geçti, dijital paraya geçmenin ekonominin üzerinde etkileri var mı?


dijital para


Dünya'da bir çok alanda teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Teknoloji bu kadar gelişmiş iken insanoğlunun hala kağıt ya da madeni para kullanması düşünülemez. Kripto paraların ortaya çıkmasıyla dijital para çağının ilk adımı atılmış oldu. 


Dijital para nedir ?


Günümüzde ülkeler hala kağıt ve madeni paralar kullanıyor. Dijital para kağıt ya da madeni olmayan herhangi bir matbaada basılmayan, fiziki olarak hiçbir zaman elinize alamayacağınız sadece akıllı bir cihaz üzerinden miktarını görebileceğiniz ve yine bu cihazlar üzerinden harcama yapabileceğiniz bir para birimidir.


Türkiye ne zaman dijital paraya geçer


Türkiye 2022 yılından itibaren ilgili dijital paraların kullanımıyla ilgili çalışmalarını başlattı. Bu çalışmalar halen devam etmektedir. 2024 sonlarına doğru bazı bölgelerde pilot uygulamalar başlatılabilir. Dijital para alt yapısı hazırlandıktan sonra kademeli olarak herkes tarafından kullanılacaktır. Ancak öncelikle alt yapının hazır olması. Burada önemli olan hemen yarın dijital paraya geçmek değil. Devletler için önemli olan paranın takibini yapabilmek. Vergi ödemelerinde usulsüzlüklerin olmaması için sağlam bir alt yapının oluşturulması lazım. Türkiye'de tam olarak şu anda bunu yapmaktadır. 2025'in ortalarında Türkiye'nin tamamen dijital paraya geçmesi bekleniyor.


Dijital para kullanmanın tehlikesi var mı


Dijital para kullanmanın bir takım zorlukları ve tehlikeleri mevcuttur. Dijital para birimini kullanabilmeniz için herhangi bir haberleşme aygıtı kullanmanız gerekmektedir. Haberleşme aygıtları her zaman için siber saldırılara maruz kalabilir. Ancak siber saldırısı riski elinizde fiziki olarak barındırdığınız paranın çalınma riskinden daha düşüktür. Çünkü bu tür dijital platformlar devlet kontrolünde olacağı için güvenlikleri en üst seviyede olacaktır. Birde bir milyonda olsa bu risk her zaman vardır. Teknolojiyi yakından takip eden ya da herhangi bir akıllı telefon kullanabilen bireyler için dijital para alışmak zor olmayacaktır. Zaten şu anda bile bankaların mobil uygulamaları sayesinde dijital para kullanıp online alışverişler ve temassız ödemeler gerçekleştiriyoruz. Ancak yaşlı ya da herhangi bir haberleşme cihazını kullanamayan bireyler için aynısını söylemek biraz zor. Bu grup insanlar ilk etapta biraz zorlanabilir ancak onlarda kısa süre içinde alışacaktır.


Hangi ülkeler dijital paraya geçti


Şimdiye kadar tamamen dijital paraya geçen hiçbir ülke yok. Hemen hemen her ülke dijital paraya geçmek için çalışmalar yapmaktadır. En kısa zamanda tüm ülkeler dijital paraya geçecek ve fiziki para tamamen ortadan kalkmış olacak.


Dijital paraya geçmenin ekonomi üzerinde ettkisi var mı?


Ülkelerin fiziki paradan vazgeçip tamamen dijital paraya geçmesi elbette ekonomi üzerinde bir takım etkileri olacaktır. Fiziki paranın her zaman için çalınma ihtimali vardır. Bu yüzden insanlar harcayacakları kadar parayı cebinde bulundurup arta kalan paralarını da bankaya yatırırlar. Bu ise paranın çalınma ihtimalini kısmende olsa ortadan kaldırmaktadır. Kişi olsun banka olsun fark etmez fiziki para her zaman tehlike arz eder. Bankalar kendi aralarında para transferi yaparken bu paraları fiziki olarak taşırlar. Buda hem yoğun bir iş yükü hem de risk oluşturmaktadır. Ayrıca Merkez Bankası para basarken kağıt ve maden kullanıyor. Dijital paraya geçilmesi ile beraber yapılan bu harcamalarda ortadan kalkacaktır. Bu durumda negatif yorum getirebilecek bir etken var. Oda paranın takibi. Dijital para da devlet paranın takibini tam olarak yapabilirse ortada herhangi bir sorun kalmıyor.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski