Kripto para, dijital ya da sanal para birimi olarak nitelendirilebilir. Kripto paralar tamamen dijitaldir ve fiziksel olarak asla üretilmez. Blockchain isimli teknolojiye dayanarak işlem görür. Blockchain, sanal olarak üretilen kripto paraların güvenliğinden sorumlu bir teknolojidir. Dijital olarak Üretilen kripto paralar şifrelenerek bu paraların güvenliği sağlanır.. Kripto paralar, bankaların ya da devletlerin müdahale edemediği ve doğrudan kullanıcılar tarafından işlem görür. Kripto paralara verilebilecek en iyi örnek Bitcoin ve Ethereum'dur.
Kripto Paranın Güvenliği
Kripto paralar tamamen dijital olduğu için dolayısıyla bu paraların herhangi bir hacking saldırısına karşı korumak gerekir. Kripto paraların güvenliğini sağlayan iki teknoloji vardır. Bunlardan birincisi Blockchain, diğeri ise şifrelemedir.
Blockchain Teknolojisi: Blockchain teknolojisi sayesinde kripto paralar üzerinde bir işlem yapılırken bu işlem tek bir bilgisayarda değil birden fazla bilgisayara dağıtılarak yapılır. Bu işlem, kripto paraların güvenliği sağlar ve herhangi bir siber saldırıya maruz kalmasını engeller. Yapılacak her işlem ağda bulunan tüm kullanıcılar tarafından doğrulanması istenir. Böylelikle hem yüksek düzeyde bir güvenlik önlemi alınmış olur hemde sistemin şeffaflığı artırılmış olur.
Şifreleme: Kripto paraların güvenliğini artırmanın bir diğer yolu da şifrelemedir. Karmaşık matematiksel algoritmalar kullanılarak kripto paralar ve kullanıcı kimlikleri şifrelenmiş olur. Şifreleme yöntemi, blockchain yöntemi ile beraber kullanılırsa başarılı olabilir. Her iki güvenlik sistemi de kripto paraların güvenliği için çok önemlidir. Biri diğerinin tamamlayıcısıdır diyebiliriz. Nitekim şifrelemenin olmadığı durumlarda kullanıcı kimlikleri başkalarının eline geçerse kripto paralar çok kolay bir şekilde manipüle edilebilir.
Kripto Paralar Güvenilir Mi?
Kripto paralar, dijital paralar olması ve devlet ve bankaların kontrol mekanizmasında olmamalarından ötürü çok güvenli değiller. Örnek vermek gerekirse, herhangi bir ülke dilediği zaman kripto paraların kullanımını yasaklayabilir. Bu durumda elinizdeki tüm kripto paralar çöp olacaktır. Yada başka ülkeye gidip bu paraları değerlendirmek zorunda kalabilirsiniz. Ülkeler her zaman paraları kontrol altında tutmak isterler. Kara para aklama veya vergi kaçakçılığı gibi durumların önüne geçmek için paraların devlet kontrolünde olması elzemdir. Bu yüzden her ne kadar kripto paralar insanlar arasında çok yaygınlaşmış olsa da yerel para birimleri ya da altın ve gümüş gibi madenler kadar güvenli değildir.
piyasa Dalgalanmaları: Kripto paraların piyasası tamamen kullanıcıların davranışlarına göre şekillenir. Belirli bir miktarda üretilen bir kripto para alt coin ya da bitcoin olabilir, kullanıcıların fazla talep oluşturması durumunda aniden yükselebilir ya da fazla satış yapması durumunda çok değer kaybedebilir. Bu durum, kripto paraların çok da güvenli olmadığını gösterir. Yani bir gecede zengin de olabilirsiniz ya da tam tersi bir gece elinizdeki her şeyi kaybedebilirsiniz. Bunların hepsi göz önünde bulundurulduğunda kripto paraların yerel para birimleri kadar güvenli olduğunu söylemek mümkün değil. Ayrıca bu paraların nerede üretildiği, hangi sunucularda tutulduğu, bu sunucuların güvenliği tam olarak sağlanıyor mu gibi sorularda kripto paraların güvensizliğini ön plana çıkarıyor.
Hukuki Dayanak: Az önce de söylediğim gibi kripto paralar, bir çok ülkede yasal düzenlemeye tabi tutulmadı. Bu belirsizlik durumu kripto para kullanıcıları açısından bir risk teşkil etmektedir.
Yorum Gönder
Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin