Kara sinekler, ekosistemimizde en yaygın böcek türlerindendir. Bu makaleyi yazarken bile etrafımda uçuşup duruyorlar. İnsanların genelde midesini bulandıran kara sineklerin aslında çok ilginç biyolojik özellikleri vardır.
1 Saniyede 200 Kez Kanat Çırparlar
Bu sinekler, inanılmaz hızlarda kanat çırparlar ancak yine de çok hızlı uçamazlar. Saniyede 200 kez kanat çırpmasına rağmen aldığı yol 1 metredir. Zaten hızlı gitmelerine de ihtiyaçları yok. Kara sinekler için önemli olan hız değil ani manevralar yapabilmeleri. Saniyede 200 defa kanat çırparak çok ani manevralar yaparlar. Bu yüzden sinekleri yakalamak gerçekten zordur.
2. Gözleri 360 Derece Görüş Sağlar
Kara sineklerin en ilginç özelliklerinden bir tanesi de gözlerinin 360 derecelik açıyla tüm çevresini görebilmesidir. Kara sineklerin çok sayıda gözleri vardır ve her bir gözü farklı bir açıya baktığı için her yeri görebilirler. Göz sistemi bu kadar gelişen bu hayvan çevresindeki her hareketi algılar ve ona göre manevra yapar.
3. Tat Alma Duyusu Ayaklarındadır
Kara sinekler de tat alma duyusu diğer hayvanlardan farklı olarak ayaklarında bulunur. Kara sinekler herhangi bir şeyin üzerine konduğunda biz onun bir şey yapmadığını zannederiz ama aslında üzerine konduğu nesnenin tadına bakıyordur. Bu şekilde beğendiği bir yiyecek bulduğunda proboscis denilen emici organı sayesinde beslenir.
4. 500’den Fazla Yumurta Bırakabilirler
Kara sinekler, hayatları boyunca 500'den fazla yumurta bırakabilirler. Yumurtalarını genellikle atık yiyeceklere veya gübreye(dışkı) bırakırlar. Yumurtalarını bırakacakları yeri özenle seçen bu hayvanlar yavruları doğduğunda atık yiyeceklerden ya da gübreden beslenmeleri sağlanmaktadır. Bu kadar çok yumurta bırakmalarından dolayı çok hızlı üreyebilirler.
5. Sadece Bir Ay Yaşarlar
Kara sineklerin ömrü kısadır ve sadece bir ay yaşarlar. En uzun ömürlüsü 30 gün yaşamaktadır. Herhangi bir kazaya maruz kalmayan bir kara sinek 20 güne kadar rahat yaşar. Geriye kalan günler ise artık son günleridir. Hayatları kısa olmasına rağmen hızlı üreyebildikleri için soylarını devam ettirebilirler.
6. Çeşitli Hastalıkları Taşıyabilirler
Kara sinekler, her türlü gübreye ve atık yiyeceklere kondukları için bir takım insan sağlığını tehdit edecek mikroplar taşıyabilirler. Özellikle ayaklarında binlerce bakteri taşıdıkları bilinen bu sineklerin oldukları ortam da hijyen kurallarına daha çok dikkat edilmesi gerekiyor.
7. Uzaya Gittiler
Bilim adamları, radyasyonun böcekler üzerindeki etkilerini öğrenmek için kara sinekleri 1947 yılında uzaya gönderdi. Bu sebeple uzaya ilk gönderilen hayvanlar arasında yerini alan kara sinekler uzayın canlılar üzerinde ne tür etki bıraktığını öğrenmek için bilim adamları tarafından atılmış çok önemli bir adımdı.
Sonuç
Kara sinekler, hayatımızın hemen hemen her yerinde rastladığımız bir böcek olmasına rağmen biyolojik yapıları oldukça etkileyici bir hayvandır. Hızlı üreyebiliyorlar, 360 derece etraflarını görebiliyorlar ve oldukça atikler. Kara sinekler insanlar arasında her ne kadar iğrenç diye tarif edilse de bilim dünyasında önemli çalışmalara konu olmuşlardır.
Yorum Gönder
Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin