İnsanları anlamanın en iyi yolu

insanları anlamanın en iyi yolu

Bir insanı anlamanın en iyi yolu şüphesiz ki empati kurmaktır. Empati yani kendinizi onun yerine koyacaksınız. İnsanlar yaratılış gereği hepsi aynı karakterde değildir. Bazıları duygu ve düşüncelerini net bir şekilde ifade ederken bazıları ise içine kapanıktır ve onları anlayabilmek için bir hayli çaba sarf etmek gerekir. İnsanları anlayabilme noktasında sadece bir durum etken değildir. Bir insanın karakterini şekillendiren bir çok etken vardır. İnsanların dış yüzüne yansıyan karakterleri ise onları anlamamızı sağlar.

İnsan Karakteri Nasıl Oluşur

İnsanının doğduğu yer, çevresindeki arkadaşları, akrabaları, anne ve babası, kardeşleri, yapmış olduğu iş bir insanın karakterinin oluşmasında en önemli etkenlerdir. İnsan doğası gereği karakterini bir şekilde yansıtmak zorundadır. Bazı insanlar karakterlerini kolay bir şekilde sunarken bazıları ise karakterlerini bir hayli gizli tutmaya çalışabilirler. Ancak yine de dolaylı yoldan olsa bile karakterlerini bir şekilde yansıtmak zorundalar. Çünkü başka türlü yaşamalarına imkan yok. 

Empati

Bir insanı anlamanın en iyi yolunun empati olduğunu söyledim. Evet bu böyledir. Eğer anlamaya çalıştığınız insan gibi davranırsanız, onun hal ve düşüncelerine uygun hareket ederseniz onu anlayabilirsiniz. Çünkü böyle yaparak ortalama olarak onun yaşadığı duyguları sizde yaşayacaksınız. Onun duygularını yaşayınca da herhangi bir konu hakkında nasıl ve neden böyle davrandığının sorularına yanıt bulabilirsiniz. Hiçbir zaman yüzde yüz sonuca varamazsınız ama kısmen de olsa neler düşündüğünü bir şekilde hissedersiniz.

İnsanoğlu karakterini yansıtmak zorundadır. Çünkü karakteriyle birlikte yaşıyor. Bir iş yaparken karakterinin  ona sunduğu sınırlar çerçevesinde hareket eder. Bunu zamanla gizleyebilir. Hatta bazı insanlara bu yüzden iki yüzlü tabiri kullanılır. İki yüzlü diye tabir edilen insanlar karakterlerini gizlemeye çalışırlar ama hiçbir zaman tam olarak başarıya ulaşamazlar. Neden başarıya ulaşamıyorlar peki: çünkü onun iki yüzlü olduğunu anladıysanız demek ki karakterini gizlediğini anlaşmışsınız. 

Karakterini gizleyen insanları anlamakta kolaydır aslında. Bunu empati belki tam olarak başaramayabilirsiniz. Bunun için de farklı yollar mevcuttur elbette. Bir insan karakterini gizlemiyorsa empati kurarak onu anlamak gayet kolay olur. Ama burada mesele karakterini gizli tutanları anlayabilmek

Bu tip insanları anlamak için önce hal ve hareketlerine dikkat etmek gerekiyor. Alışkanlıklarını takip etmek lazım ve mümkünse onunla bir yerlere gidip vakit geçirmek lazım. Ağzından çıkacak her cümle çok önemlidir. Çünkü karakterini bir yerde belli edecektir. Bu tür insanlarla yakınlaştıkça ister istemez yavaş yavaş nasıl bir insan olduklarını kendileri anlatmaya başlayacakalardır. 

Söyleyeceği bir fikre kesinlikle bende katılıyorum demek onun içini dökmeye fırsat verir. Ya da onun kabul ettiği bir durumu sizin kesinlikle reddetmeniz onun ise sizin reddettiğiniz bu durumu size kabul ettirmek için nasıl bir insan olduğunu ele verecektir. 

Bu tür insanlar karakterlerini gizlemek için çokça yalan söylemeye başvururlar. Ancak yalan söylediklerinde kısa kısa cevaplar verirler. Evet, kesinlikle, bende öyle düşünüyorum, haklısın gibi vb. ve yüzlerinde bir kızarıklık olur. Fakat bu durumu fazla ileriye götüremezler yani size ayak uyduramaz ve bir yerde patlar asıl fikirlerinin ne olduğunu söylemeye başlar.

Sonuç Olarak

Bir insanla ne kadar uzun vakit geçirirseniz onu daha iyi tanımış olursunuz. Özellikle bir insanla ortaklaşa bir iş yapmak onun karakterini tamamıyla ortaya çıkarır. Örneğin biriyle ortak bir araba alırsanız onun nasıl biri olduğunu tamamen anlarsınız. Eğer cimri ise yada malını sizinle paylaşmak istemiyorsa, yada size haset ediyorsa. Bu duygularını bir şekilde mutlaka size yansıtır.

Yani diyeceğim o ki bir insanı anlamak istiyorsanız acele etmemeniz gerekiyor. Bazen iyi bildiğimiz insanlar kötü, kötü olarak bildiğimiz insanlar da iyi çıkabiliyor. Bu insanoğlunun doğasında var.


Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski