Gelecekte herşey akıllı olacak

gelecekte her şey akıllı olacak

Teknolojinin daha da çok gelişmesiyle beraber artık her şey akıllı olmaya başladı. Hayatımıza önce akıllı telefonlar girdi ve artık bunun ardı arkası kesilmedi.

Akıllı arabalar, akıllı evler, akıllı tuvaletler, giyilebilir akıllı teknolojiler önümüzdeki yıllarda çok yaygınlaşacak.

Akıllı Sistemlerin Faydaları Nelerdir

Akıllı sistemlerin temel amacı insanlar üzerindeki iş gücünü azaltıp önceden tanımlanan algoritmalar sayesinde yapılacak işi en az insan kadar yada insandan daha iyi yapmayı hedeflemektedir. Akıllı otomobillerden örnek vermek gerekirse otomobilin kendini park etme özelliği, hız limitlerini aşma uyarıları, güvenlik tehlikelerini önceden saptama ve otonom sürüş yapma gibi çok faydalı yönleri bulunmaktadır.

Aynı şekilde akıllı ev sistemlerinde elektronik ev aletlerini yapay zekayla kontrolünün yapılması da bir çok fayda getirmektedir. Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, ütü, televizyon gibi cihazları açıp kapatabilirler. Bir lambayı yakmak istediğinizde düğmeye basmaya gerek kalmadan sesli bir komut vererek lambanızı yakabilirsiniz ve lambanızın ışık seviyesini ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde siz evde olmasanız dahi evdeki cihazlarınızı kontrol edebilirsiniz. 

Örneğin siz yatağınıza uzanıp uyumak istediniz de yapay zeka size kitap okuyabilir ya da size gündem haberlerini aktarabilir ya da size herhangi bir maçın skorunu söyleyebilir ya da kahve makinesini çalıştır komutunu verebilir ve size kahve pişirmesini sağlayalayabilirsiniz.  Bunun gibi bir çok faydası olan akıllı sistemlerin hiç mi zararı yok peki. Elbette ki faydaları sayılamayacak kadar çok ancak bunun yanında bir takım zararları ya da riskleri de olacaktır.

Akıllı Sistemlerin Zararları ya da Riskleri

Az önce akıllı sistemlerin faydalarından bahsettik, şimdi ise bu akıllı sistemlerin risklerinden bahsedelim.

Akıllı sistemlerde siz talimatı veriyorsunuz ve yapay zeka da verdiğiniz talimatları yerine getirmek üzere sizin yerine işlem yapıyor. 

Yapay zeka hiçbir zaman insan zekası kadar gelişemez ve insan zekası gibi karar veremez.

Örneğin arabanızı otonom sürüş moduna aldınız ve uyudunuz. Yapay zeka sizin yerinize arabayı kullanıyor diyelim. Yapay zeka gerçekten gözü kulağı olan bir sistem değil, etrafını sensörler ile algılar ve bu sensörlerden aldığı veriler üzerinden işlem yapar. Otonom sürüş yaparken aracın sensörlerinden bir tanesi o anda arızalanması durumunda çok ciddi kazaya sebep verebilir.

Aynı şekilde aracı kendi kendine park ederken arka sensörlerin arızalanması durumunda yine park işlemini yapamayacak ve kazaya sebebiyet verecektir.

Bu şekilde ciddi tehlike arz eden sistemlerin sadece yapay zekaya teslim edilmesi ve insanın tamamen bundan elini çekmesi doğru bir karar olmayacak. Ancak bu saydıklarımız durumlara karşı ciddi güvenlik önlemleri alınırsa belki bir nebzede olsa güvenilir olabilir.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski