HARDDİSK NEDİR NASIL ÇALIŞIR

Harddisk nedir nasıl çalışır


Harddisk bilgisayarlardaki verileri depolayan ve bu verilere ihtiyacımız olduğunda tekrar verileri elde edebildiğimiz bir bilgisayar donanımıdır.

Harddisk Nedir

Harddisk bilgisayarların yaygınlaşmasıyla kullanılan ilk veri depolama teknolojisidir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle beraber harddiskler de önemini yavaş yavaş yitirmektedir. 

Bilgisayarlar üzerinden mekanik parçası olan tek donanım harddisktir. Hardiskin üzerinde bir adet okuyucu kafası, verilerin yazılabileceği disk ve bu verileri kontrol edebilen bir devre kartı bulunmaktadır.

Harddisk Verileri Nasıl Kaydeder

Harddiskin üzerinde bulunan disk verilerin yazıdığı bölümdür. Bilgisayarınızdaki dökümanlar, resimler, videolar, programlar vb. tüm veriler harddisk üzerinde bulunan disk üzerine yazılıdır. 

Peki veriler bu diskin üzerine nasıl kayıt edilmektedir. Bilgisayar sistemlerinin sadece 0 ve 1 lerden anladığını Bit nedir ne işe yarar yazımda anlatmıştım. Eğer bu makalemi okumadıysanız önce o makaleyi okuyup daha sonra buradan devam edebilirsiniz.

Bilgisayarlar için tek anlamlı ifadeler 0 ve 1 olduğunu söyledik. Dolayısıyla tüm verilerin 1 ve 0 lardan oluşması gerekiyor. Yani disk plakanın üzerine 1 ve 0 ları kaydedebiliyor olmamız gerekiyor. Bu 1 ve 0 lar manyetik bir işaretleme ile kaydediliyor. Okuyucu kafası dönen plaka üzerinde gezinir ve disk üzerinde manyetik işaret bırakır. Manyetizmanın olduğu yer 1 olarak kabul edilir. Manyetizmanın olmadığı yerler ise 0 olarak kabul edilir. Yoksa karakalem ile disk üzerinde 1 ve 0 yazacak halimiz yok :)

Bu şekilde bütün veriler 1 ve 0 olarak disk üzerine kaydedilir. Hardisk'te hareketli parçalar bulunduğu için düşmesi durumunda muhtemelen bozulacaktır. Bu yüzden bu parçayı taşırken düşürmemeye özen göstermelisiniz.

İçeriklerimi beğeniyorsanız blogumu takip etmeyi içerikleri mi paylaşmayı unutmayın.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski