EV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR

ev alırken nelere dikkat etmek gerekir


Konut alınırken nelere dikkat etmek gerekiyor

Belki barınma ihtiyacınızı karşılamak için belki de yatırım amaçlı konut almak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda konut almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Gelin bu konuyu birlikte irdeleyelim.

1. Deprem Riski Analizi

Konut almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli mesele alacağınız konutun yıkıcı depremlere karşı ne kadar dayanıklı olduğudur. Bir yapının depreme dayanıklı olup olmadığını elbette siz tek başınıza anlayamazsınız. Bu kendi başına bir uzmanlık alanı zaten. Bu yüzden mutlaka profesyonel bir hizmet almanız gerekmektedir. Çünkü deprem konusu hafife alınacak bir konu değildir. Nitekim Kahramanmaraş merkezli depremlerini yaşamış birisi olarak söylüyorum: belki 3-5 kuruş fazla bir paranız gider ama en azından oturacağınız evin sağlam olduğundan da emin olursunuz. Eğer bu konuda uzmana para ödeyemem diyorsanız kendiniz en azından bir takım gözlemler yaparak fikir sahibi olabilirsiniz. 

Öncelikle alacağınız konutun yeni yönetmeliğe uygun yapılıp yapılmadığını araştırın, varsa zemin etüdü raporlarını bulmaya çalışın. Eğer bir konut yeni yönetmeliğe uygun değilse ve zemin etüdü yapılmamışsa ve deprem riskinin fazla olduğu bölgedeyse kesinlikle o konutu almaktan vazgeçin.

Yapıda perde beton ve radyan temel gibi yeni sistemler kullanılmışsa ki bu sistemi TOKİ de kullanıyor, bu alacağınız konutun bir nebze de olsa sağlam olacağına işaret eder ama yinede yapıyı inşa eden firmanın zemin etüdü yapıp yapmadığı ve kullandığı beton c35 standardında değilse yine büyük risk teşkil eder.

2. Binanın Yaşı

Gayrimenkul alırken bir diğer dikkat etmeniz gereken başlık ise alacağınız yapının yaşıdır. Kısa bir tabirle yaşı büyük olan yapılar her zaman risk taşır. Örneğin 30 yaşını doldurmuş bir yapı yorgun görünür. Bina eskidir diye yıkılacak diye bir anlam çıkaramayız buradan ama yine de konut alırken yaşının biraz genç olması daha iyidir.

3. Konum ve cephe

Bir dairenin konumu ve cephesi hatta kaçıncı katta olduğu o konutun fiyatında büyük değişiklikler gösterir. Konut alırken her zaman ilerisini düşünmek gerekiyor. Kenar mahallelerinden ziyade gelişime açık yerleri tercih etmeliyiz. Bazen bu yerler size metruk gibi görünebilir. Yani siz uzak ya da burası gelişmez diye tarif edersiniz ama yarın öbür gün devlet oraya bir havalimanı ya da bir hastane yapar işte o zaman paha biçilmez bir yer haline gelir. Bu konuda biraz ön görülü olmak lazım ve her zaman gündemi takip etmek gerekiyor.

4. Hasar durumu

Özellikle deprem bölgelerinde bu konuya çok dikkat etmek gerekiyor. Bir konut almadan önce mutlaka yapı hasar durum raporu isteyin. Bununla da yetinmeyin pasif hasar durum raporlarını da isteyin. Peki ne demek pasif hasar durum raporları. Örneğin bir yapı deprem de hasar aldı artık bu yapının raporunda orta ya da ağır hasarlı görünür. Ancak mülk sahipleri yapıyı güçlendirirlerse yapıya tekrar hasarsız raporu alabilirler. Bir önceki ağır ya da orta hasar raporu da pasif hasar raporlarında kayıtta tutulur. Bu yüzden bir konut almadan önce mutlaka pasif hasar raporlarını da talep edin.

Son olarak dikkat etmeniz gereken hususlar arasında konutun fiyatı var. Konutun fiyatı ne kadar düşük olursa sizin açınızdan daha iyi olur.

Yazımı beğendiyseniz destek olmanız açısından paylaşırsanız sevinirim.

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski