İP ADRESİ NEDİR NASIL ÖĞRENİLİR

ip adresi nedir nasıl öğrenilir


Günümüzde telefon ya da bilgisayar kullanmayan yok sanırım. Herkesin bilgisayarı olmasa da hemen hemen herkesin akıllı telefonu bulunmaktadır. Söz konusu akıllı cihazlar olunca akla ilk gelenlerden bira tanesi de ip adresi olmaktadır. Bilgisayarla ya da telefonla herhangi bir oyun oynadığımız da ya da sosyal medya da takıldığımızda ya da bir arkadaşımızla mesajlaştığımızda aslında biz burada bir iletişim gerçekleştirmiş oluyoruz. Nasıl ki insanların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için aynı dili bilmeleri gerekiyorsa aynı durum cihazlar içinde geçerlidir. Yani bu işin bir standardının olması gerekiyor. İşte bu standarda TCP/IP protokolü denilmektedir. Nasıl ki her vatandaşın kendine özgü bir tc kimlik numarası varsa aynı durum cihazlarda da geçerli onlarında sadece kendilerine ait ip adresleri var. Bu sayede cihazlar birbirleriyle haberleşirken sizin göndermiş olduğunuz mesaj başka birine gitmiyor. İşte Cihazlarda ip adresleri üzerinden birbirleriyle iletişim kurarlar.

İp Adresi Nedir

İp adresi bir cihazın konumunu ifade eder. Dört tane sayının bir araya gelmesiyle oluşur ve bu sayıların her biri 8 bitten oluşur ve bu sayılar 255 den büyük olamazlar. Örnek olması açısından rastgele bir ip adresi yazalım 192.168.10.2

Noktalarla ayrılan her sayı aslında 8 bitten oluşmaktadır. Bit sistemini daha iyi anlamak için 2 li sayı sistemini bilmek gerekiyor. Fırsat bulursam o konuyu da detaylı bir şekilde paylaşırım sizinle. 

Şimdi size bu konunun en can alıcı noktasını anlatacam. Burayı anlayana kadar okumanızı tavsiye ederim.

İp adresleri Dahili ve Harici diye ikiye ayrılırlar

Dahili ve Harici İp Adress

İngilizce de İnternal and external ip address diye tabir ediyoruz. Evinizdeki modem cihazına birden fazla cihaz bağlıdır. Telefon, bilgisayar vs gibi. Modem cihazına bağlı olan bu cihazların aldıkları ip adresleri yereldir yani dahilidir. Bu ip adresleri ile tek başlarına global internete çıkmaları mümkün değildir. Ancak modem cihazının almış olduğu ip adresi haricidir ve global interenete çıkar. Zaten modem cihazına bağlı olan cihazınız internete çıkarken modemin ya da routur(yönlendirici) ın almış olduğu ip adresini kullanılar. Dahili ip adresi alan cihazlar harici ip ye başvurdan kendi aralarında haberleşebilirler. Ancak başka bir modeme bağlı olan bir cihaza erişebilmek için sizin modem cihazınızın almış olduğu ip adresi üzerinden dışarı ile haberleşir. Sanırım bu konu yeterince anlaşıldı.

Şimdi gelelim cihazlarımızın ip adresini nasıl öğrenebileceğimiz konusuna.

İp Adresi Bulma

Windows için: Eğer bir windows kurulu bir cihazınız varsa cmd ekranını acıp ipconfig yazıp enter tuşuna basarsanız ip adresinizi öğrenirsiniz.

Mac için: /sbin/ipcofig komutunu çalıştırırsanız yine yerel ip adresini öğrenebilirsiniz.

Linuxda ip adresi bulmak için windows ile aynı işlemi yapacaksınız.

Değerli okuyucularım, sizler için hazırlamış olduğum bu eğitici yazımı umarım beğenmişsinizdir. Eğer bloğumu takip eder içeriklerimi paylaşırsanız çok memnun olurum.



Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski