BİT NEDİR NE İŞE YARAR

bit nedir ne işe yarar


Bit kavramı bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımızda yerini almış bulunmakta. Gerek haberleşmede gerek verilerin depolanması ve işlenmesi konusunda bitler olmazsa olmazımızdır. Bitler 2'li sayı sistemi üzerine kuruludur. Demem o ki bitlerde sadece 1 ve 0 kullanılır. Bunun dışında hiçbir rakam ya da sayı kullanılamaz.

Bitlerin Elektronik Cihazların Haberleşmesindeki Rolü

Elektronik cihazlar haberleşirken bit sistemini kullanır demiştim. Peki bunu nasıl başarıyorlar gelin detaylarına bakalım. 

0 rakamı bir tane biti temsil eder. Aynı şekilde 1 rakamı da bir adet biti temsil eder. Bitler tek başlarına herhangi bir anlam ifade etmezler. Ancak bitler bir araya gelip byte dediğimiz veri paketlerini oluştururlarsa o zaman bu veriler bir anlam ifade eder.  8 tane 0 ya da 1'in bir araya gelmesiyle 1 byte meydana gelir ve oluşturulan byte bir veri paketini temsil eder. Bir byte kısmen de olsa bir veriyi ifade eder ama tam olarak bir veri bütünlüğünden bahsetmek mümkün değildir. Ne zaman ki byte'lar bir araya gelip verinin tümünü oluşturursa işte o zaman u veri tam olarak bir anlam ifade edecektir. Örnek bir byte yazalım

Örnek: 10011101

yukarıdaki 8 bitten oluşan küme bir byte olarak ifade edilir. Dediğim gibi 8 bit bir araya gelirse bir byte ifade eder. Bunun gibi on binlerce byte ın bir araya gelmesiyle verinin tümü oluşmuş olur.

Bir arkadaşınıza telefonunuzdan ona bir mesaj göndermek istediğinizi varsayalım. Göndereceğiniz mesajı yazıp gönderdiniz. Yazmış olduğunuz her harfin ASCI de bir karşılığı vardır ve bu harfler byte lara dönüştürülür. Her bir byte nin ise zaten 8 tane bitten oluştuğunu söylemiştim. Peki cihazlar bu 1 ve 0 lardan nasıl anlıyor hemen açıklayalım.

Elektronik devrelerde elektriğin olması 1'i elektriğin olmaması ise 0'ı temsil eder. Bu şekilde 8 adet işlem yapıldıktan sonra cihaz bu 8 tane biti bir byte olarak işaretler ve gönderime hazır hale getirir. Aynı şey diğer veriler içinde geçerlidir. Siz bu mesajı karşı tarafa gönderdiğinizde aynı işlem o cihazda da yapılmaktadır. Karşı cihaz devamlı gelen paketleri(byte) alır, peki nasıl alır ? Az önce de dedim. Devrede elektrik varsa 1 'i yoksa ' 0 temsil eder. Yani siz bir veri gönderdiğinizde ağ kartı gelen bu bitleri byte ları işlemciye gönderir. İşlemci bu bitleri 8'er olarak bir araya getirir ve byte leri oluşturur yani veri paketlerini. Daha sonra tüm byte veri pakatlerini bir araya getirerek ASCI deki karşılığını kullanıcıya kullandığı prograram aracılığıyla gösterir.

İllaki duymuşsunuzdur 32 bit ya da 64 bit işletim sistemi vardır. 32 bitler 64 bit sistemlerine göre daha yavaştır. Çünkü tek seferde 64 adet bit işleyebilen bir sistem ile tek seferde 32 adet bit işleyebilen bir sisteme göre daha hızlıdır.

Yazıyı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın lütfen

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski