Savaş çıkarsa ne yapmak lazım

Savaşlar çok korkunç ve acı vericidir. Bölgemizde çıkan savaşların sonuçlarına baktığımızda durum pek de iç açıcı değil. Binlerce insan ölüyor ve binlercesi yaralanıyor. Geriye kalanlarda göç etmek zorunda kalıyor.


Savaş çıktığında bireysel olarak ne yapabilirim?


Bir birey olarak savaşı durduramazsınız. Ülkede herhangi bir savaş çıkması durumunda vatan savunması için eminim ki herkes canını vermeye hazırdır. Ancak bireysel olarak bazı önlemler alınabilir.


1. Gıda Stoğu


Herhangi bir savaş durumunda açlık ve sefalet baş gösterir. Bu yüzden savaş başlamadan önce size 1 kaç ay yetebilecek bir miktar gıda bulundurmanız yararınıza olacaktır. Savaş ortamında ister istemez herkes kendi canının derdine düşer. Bolluk zamanında herkes ekmeğini paylaşır ancak iş darlık zamanına denk geldi mi işin rengi değişebilir. Özellikle, daha uzun süre muhafaza edilebilen bir miktar gıdayı her zaman stoğunuzda bulundurabilirsiniz. Bunlar, son kullanma tarihi 1 yılın üzerinde olan bisküvi, hazır çorba, buğday. Burada amaç stokçuluk yapmak değil. Sadece bir kaç ay boyunca açlıktan ölmeyecek şekilde gıda bulundurmak yeterli olacaktır. Duruma göre bölgedeki vatandaşlar başka bölgelere nakledilir ya da kriz başka yollarla çözülür. Ancak ilk bir kaç ay her zaman önemlidir. 


2. İlaç Stoğu


Savaş ortamında ihtiyacınız olacak en önemli şeylerden biride ilaçtır. Sizin de bildiğiniz üzere savaş ortamlarda ilk vurulan yerlerden biri de hastaneler oluyor. Hastanelerin vurulması ve buna bağlı olarak ilaç tedarik zincirinin ortadan kalkması, ilaç ihtiyacı olan hastalar için ciddi bir sorun olacaktır. İhtiyacınız olan ilaçların yanında ihtiyacınız olmayan ama ihtiyacınız olabileceğini düşündüğünüz bir kaç ilaç daha almalısınız. Örneğin baş ağrısı ya da mide ekşimesi vs. Aldığınız ilaçları mümkünse serin yerlerde muhafaza etmeye çalışın. Nitekim ilaç bileşenleri yüksek sıcaklıklara çok dayanıklı değildir.


3. Gaz Maskesi


Her ihtimale karşı aile bireylerinize yetebilecek kadar gaz maskesi tedarik edin. Nitekim savaşlar kılıç ve mızraklarla yapılmıyor. Savaşan ülkeler birbirlerini zayıflatabilmek için zaman zaman kimyasal silahlara başvurabilirler. Bu konuda sizde önceden tedbirinizi almalısınız. Gaz maskesi koruyucu gözlük ve koruyucu kıyafetler sizi kimyasal maddelerden tamamen olmasa da hayatta kalacağınız kadar koruyabilir. 


4. Sığınak


Savaş başladığında öncelikle hava saldırıları başlar. Bu hava saldırıları genellikle askeri bölgelere yapılır. Ancak, sizin de bildiğiniz gibi son dönemlerde sivil yerleri de bombalanıyor. Gelecek olan hava saldırılarına karşı evde yada dışarda olmak yerine bir sığınakta olmak sizi hayatta tutabilir. Eğer sığınak sadece size aitse bir miktar gıda, ilaç ve lüzum gördüğünüz kişisel eşyalarınızı önceden götürebilirsiniz. Ancak sığınak sadece size ait değilse önceden eşyalarınızı götürmeyin. Eşyalarınız başkaları tarafından gasp edilebilir. Bunun yerine büyük bir valiz hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız valizin taşınmasının kolay ve pratik olmasına özen gösterin.


5. Arabanız varsa şanslısınız


Eğer bir arabanız varsa şanslısınız demek ki. Savaş başlayınca ya da başlamadan hemen önce bölgeyi hızlıca tahliye edebilirsiniz. Bölgeyi tahliye edemezseniz bile en azından yaşadığınız yerde daha güvenli olan yerlere gidebilirsiniz. Örneğin toplanma merkezine arabanızla gidebilirsiniz. Arabanızın olmasının bir çok avantajı daha var. İhtiyacınız olan tüm eşyalarınızı arabanız sayesinde yanınızda götürebilirsiniz. Ayrıca evinizin hasar alması durumunda arabanızda yatabilirsiniz. Arabanızın yakıt deposu her zaman tam dolu olsun. Böyle durumlarda yakıt bulmanız neredeyse imkansız gibi bir şey olur. Araba deposunun dışında harici depolara da bir miktar yakıt alabilirsiniz. Yakıtınızın bitmesi durumunda bu şekilde yakıt takviyesi yapabilirsiniz.


6. Aydınlatma Tedarik Edin


Savaşlarda elektrik üretim merkezleri genellikle hedeftir. Bombalanır ya da ele geçirilir ve şehrin tüm elektriği kesilir. Tüm şehrin elektriksiz kalması tam bir kaos ortamı oluşturur. Bu durumdan çok fazla etkilenmemek için güneş enerjisiyle şarj edilebilen 3, 5 tane aydınlatma tedarik ederseniz iyi olur. 


7. Küçük Çocuğunuz Varsa Dikkatli Olun


Eğer küçük bir çocuğunuz varsa çok dikkatli olmanız gerekiyor. Nitekim çocuklar yetişkinler gibi değildir ve her türlü olumsuzluktan çok çabuk etkilenirler. Eğer küçük bir çocuğunuz varsa bölgeyi terk etmek en mantıklısı olacaktır. Bölgeyi terk etmek artık imkansız bir hal almışsa kırsal bir alana gitmeyi tercih edebilirsiniz. Şehirden mutlaka uzak kalmalısınız. Kırsal bölgeler genellikle askeri hedef olmazlar. 10 tane evi bulunan küçük bir köy hava saldırısına uğramaz. Elektrik kesintisi olsa en azından doğadan gıda ve su tedarik edebilirsiniz. Şartlar olgunlaşınca da hemen bölgeyi terk edin. Gittiğiniz yerde çocuğunuzun zararlı gazlara maruz kalıp kalmadığını öğrenmek için mutlaka bir kliniğe götürün. 


Sonuç: Gönül ister ki hiçbir yerde savaş olmasın ve insanlar rahat bir şekilde hayatlarını idame edebilsinler. Ancak, bölgemizde yaşanan bunca acı hadiseden sonra acaba bir gün bizde böyle bir savaşa girer miyiz sorusu ister istemez aklıma geliyor. Son 4 yılda öyle şeyler yaşandı ki benim için artık herşey olabilir. Bu yüzden tedbirli olmakta her zaman fayda vardır. Bir savaş ortamında bireyler neler yapabilir elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Bunların hepsini yapmak bazen bizi yaşatmaya da bilir. Bunun bir garantisi yoktur. Savaş ortamında insanlar genellikle panik halinde olurlar ve bir çok yanlış kararlar alırlar. Eğer bir bölgede savaş sinyalleri varsa bu tedbirler daha savaş başlamadan önce alınmalıdır. Yoksa savaş başladıktan sonra siz bir sığınak inşa edemezsiniz. Yada bir araba satın alamazsınız. Gıdaya ve ilaçlara erişiminiz kısıtlı olur. Önemli olan savaş başlamadan önce bu tedbirleri almak.


Şunu iyi bilmeliyiz ki; Savaş başlamadan önce ya da başlar başlamaz o bölgeden başka bir bölgeye tahliye olabiliyorsanız bunu yapın. Ya gidin savaşın, ya da bölgeden uzaklaşın. Hiçbir şey yapmayarak bölgede kalıp ayrıca devlet için bir külfet oluşturmanın yararı yoktur. 

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski