Kondansatör nedir ne işe yarar

kondansatör nedir ne işe yarar

Bu yazıda elektronik devrelerde çokça kullanılan kondansatörlerden bahsedilecek. Kondansatörlerle ilgili herşeyi bu makalenin devamında bulabilirsiniz.

 Kondansatör nedir

Yalıtkan(iletken olmayan) bir malzemenin iki tane metal tabaka arasına yerleştirilmesiyle oluşan elektronik devreye kondansatör denir. Günümüz elektronik kartların vazgeçilmez devre elemanıdır. Kondansatör elektronik devrelerde C ile gösterilir birimi ise Farad'tır. Kondansatörler  pillerde olduğu gibi elektriği depolayabilirler. Ancak kondansatör herhangi bir devreye bağlı olmasa bile zamanlı deşarj olurlar.

Kodansatörün uçlarında gerilim farkı olursa üzerinden akım geçer, gerilim farkı olmasa kondansatörün üzerinden akım geçmez. Yani kondansatörün üzerinden akım geçebilmesi için uçları arasında gerilim farkının olması lazım.

Devre üzerinde kendilerini sürekli şarj ve deşarj ederler. Bu şekilde daha dalgasız bir enerji elde edilir. Üzerlerindeki farad birimi kadar geçici süreliğine elektrik depolar. Farad yüksek bir birim olduğu için genellikle karşımıza mikrofarad kavramı çıkar. 

Kondansatör Çeşitleri 

Elektrolitik Kondansatör

Tantal Kondansatör

Seramik Kondansatör

Mika Kondansatör

gibi kondansatör çeşitleri bulunmaktadır. Bu  kondasatörlerin tümü temelde aynı işlevi görürler ancak tipleri, kullanıldığı elektronik devreler ve anlık güç tüketimleri alanında birbirlerinden ayrılırlar. 

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorum Gönder

Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski