Bir kitap yazmanın en zor kısmı yayınlamak değil yazmaktır.
Bu yazımda sizlere bir kitap yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiği yönünde 10 basit adım göstereceğim.
Bir yazarın öncelikli olarak yapması gereken iş oturup çalışmak olacaktır. Kitap yazabilmek için ortalama seviyede bilgi birikimine ihtiyaç vardır.
Kitaplar kendiliğinden yazılmaz, bir eser ortaya çıkarabilmek için elinizden gelen her şeyi yapmanız gerekiyor.
Başlangıç olarak oturup bir kitap yazamazsınız. Bu tamamen bir süreç işidir. Acemi olarak bir kitaba başlarsanız, belki bir kaç paragraf hatta bir kaç sayfa yazarsınız, ancak yazarlık işi bir bütün olduğu için muhtemelen neden - sonuç ilişkisini kuramayacak ve nihayetinde sıkılarak bırakmak zorunda kalacaksınız.
Kitap yazmak cümle kurmaya benzer. Önce harfler bir araya gelir kelimeleri oluşturur daha sonra bu kelimeler cümleleri ve bu cümleler paragrafları oluşturur. Önce bir adım atarsınız, sonra bir adım daha ve bir adım daha... önceki cümleler ile sonraki cümleler arasında bir bütün oluşturmalısınız. Aksi taktirde her cümle ayrı bir anlam içerecek ve anlam kargaşası ortaya çıkacak. Bu şekilde yazılan bir kitap anlam bütünlüğünden yoksun, akıcılıktan uzak, ana temadan ayrılmış, neden - sonuç ilişkisi kurulamayan bir hale gelir.
Eğer gerçekten bir kitap yazmaya karar verdiyseniz bu yazıyı okumaya devam edin. İyi bir yazar olmanın püf noktalarını ele alacağım bu makale sayesinde belki geleceğin yazarlarından olabilirsin.
Kendine asla küçük gözle bakma. Başarabileceğine inanıyorsan, başaracaksın.
Evet, konumuzu fazla dağıtmadan gerçek bir yazar nasıl olunur, iyi bir kitap nasıl yazılır, kitap yazmanın püf noktaları nelerdir, herkes kitap yazabilir mi sorularını yanıtlayalım.
Nasıl Gerçek Yazar Olunur
Gerçek yazar olmak; gerçek bir yazar olmaya geçmeden önce sahte bir yazar nasıl olur ona bakalım.
Herhangi bir yazma deneyimi olmayan insanların, dil becerilerinden uzak, bir kaç süslü kelimelerle cümleleri şenlendiren, ancak ana temaya baktığımızda ana temasından uzak, kitabın ana temasında olan ile olması gereken arasında hiçbir bağ kurulamayan yapıtları yazan kişilere sahte yazar denir.
Bu tür yazarlar sırf bir kitabın olsun diye yazarlar. Ya da temel amaçları maddi gelir elde etmektir.
Unutmamak gerekiyor ki sadece maddi gelir elde etmek için ortaya çıkarılan eserlerin büyük bir okuyucu kitlesi bulunmamaktadır.
İyi bir yazar olmanın ipuçlarını vermeden önce 3 önemli husustan bahsetmek istiyorum.
a). Başlangıç: Başlangıç yapabilmeniz için öncelikle karar vermeniz lazım. Ne yazmak istiyorsunuz ve nasıl yazmak istiyorsunuz. Yazacağınız kitabın kaç sayfa olacağını hesaplamayın. Sadece ne yazmanız gerektiğine karar verin ve yazmaya bir an önce başlayın.
Bir başlangıç yapın ve yazmaya başlayın. Hatalı olacağından korkmayın, kitap elinizde istediğiniz zaman silersiniz. Mahalle baskısından etkilenmeyin. Çevrenizdeki insanların yazdıklarınızla alay edeceğinden korkmayın. Bir başlangıç yapın ve bir an önce yazmaya başlayın.
b). Motivasyonunu Koru: Kendinden şüphe duymamayı öğrenmelisin. Yazdıklarımı kim kale alır düşüncesinden vazgeçmelisin. Yazarken bunalacaksın biliyorum ama bunun önüne geçmek de yine senin elinde. Kendini asla yalnız hissetme. Kitabını yazarken sanki olayı yaşıyormuşsun gibi yaz. Kendine devamlı moral aşıla. Başaracağını biliyorum.
c). Bitirme Endişesi: Kitabını yazmaya başladıysan bir an önce bitirme endişesine kapılma. Zamana bırak. Eğer zamana bırakırsan zaman sana öyle cümleler söyletecek ki sen dahi bu cümlelerin senin kaleminden olduğuna inanamayacaksın. Kendini şöyle motive edebilirsin. Amacım bu kitabı yazıp bitirmek değil. Amacım, bu kitabı çok daha güzel ve anlamlı hale getirmek. Bazen 50 sayfalık kitapların verdiği anlamları 600 sayfalık kitaplar veremiyor maalesef.
Bu üç temel prensibe bağlı kalalım ve artık iyi bir kitap yazabilmenin püf noktalarına geçelim.
1. Kitabın Ne Hakkında Olduğuna Karar Ver
Öncelikle ne yazmak istediğine karar vermelisin. Kitabın konusunu belirlemen gerekiyor. Bunun için eline bir kağıt al ve yazmaya başla. Kitabın ana temasının ne olacağını bir kaç cümle ile ifade et ve bunları kağıda yaz. Sen yazdıkça aklına yeni fikirler yeni tasarımlar gelecektir. Ana temayı bir ya da 2 sayfa olacak şekilde yazabilirsin.
Kitabın ana temasını giriş - gelişme ve sonuç diye ayırmalısın. Bunları yaptıysan kitabınla ilgili artık fikir sahibisin ve ne yazacağını biliyorsun.
2. Günlük Hedefiniz Olsun
Sık sık yazmayı alışkanlık haline getirmelisin. Kendin için günlük ulaşılabilir bir limit belirle ve bu hedefine ulaşmak için azami çaba harca. Ancak kendini bunalıma sokma. Örneğin, günde 300 kelime yazabilirim diye bir hedef oluşturabilirsin. Çok yazmana gerek yok. Sadece sık sık yazmalısın. Eğer senin için bir mahsuru yoksa sabahın erken saatlerinde yazmanı öneririm.
3. Her Gün Kitabınız Üzerinde Çalışın ve Zamanınızı Ona Göre Ayarlayın
Azda olsa her gün kitabınızla ilgilenin. Tutarlı olmak size güç verecektir. Arada kendinize acıyıp izin yapabilirsiniz. Ancak, bunu planlı bir şekilde yapmalısınız. Unutmayın ki tutarlılık iyi sonuçlar doğurur.
4. Sürekli Aynı Yerde Çalışın
Nerede yazmaya başladıysanız aynı yerde yazmaya devam edin. Kitabınızı yazdığınız yerde günlük diğer aktivitelerinizi yapmamaya özen gösterin. Bu bir çalışma masası olabilir ya da bir restoran veya cafe olabilir. Nerede başladıysanız orada bitirin. Bu şekilde mekan ile aranızda bir bağ oluşacak ve siz kitap yazdığınız mekana geldiğinizde çalışma içgüdüsü ortaya çıkar ve yazmaya hazır olursunuz.
5. Kitabın Sayfa Sayısını Ayarlamaya Çalışmayın
Kitabınızın kaç sayfa olacağını önceden belirlemeyin. Şimdiden kitabınızın kaç sayfa olacağını düşünürseniz bu düşünce zihninizi daraltacaktır ve etkili düşünme yetinizi sınırlayacaktır. Kitabınızın ana temasına bağlı kalarak doğal akışına bırakın. Kaliteden ödün vermeyin. Örneğin; 100 sayfalık bir kitap yazacağım diye kendinizi sınırlandırdığınızı düşünelim.
Eğer yazacağınız kitap 150 sayfa olması gerekiyorsa geriye kalan 50 sayfalık tüm kelimeleri 100 sayfaya hapsetmiş olacaksınız.
Ya da tam tersini düşünelim. Yazacağınız kitap 80 sayfa olması gerekiyorsa ve siz 100 sayfalık kitap yazacağım diye kendinize bir kota koyarsanız bu sefer de 20 sayfalık ekstradan cümle üretmeniz gerekiyor ve bu da sizi kitabınızın ana temasından uzaklaştırır ve en nihayetinde anlam bütünlüğünü kaybedersiniz.
Bu yüzden kitabınızın kaç sayfa olacağı yönünde asla kendinize bir kota belirlemeyin ve ana temaya bağlı kalarak olayı doğal akışına bırakın.
Yazımın başlangıcında 3 temel prensipten bahsetmiştim hatırlarsan. Dedim ki; kitabın ana temasını 1 ya da 2 sayfa olacak şekilde kağıda yaz. Kitabını yazarken bu kağıda sürekli göz gezdir ve ana temadan uzaklaşıp uzaklaşmadığını kontrol et.
Başlangıçta yazmış olduğun 1 ya da 2 sayfalık yazı senin kitabının ana temasıdır yani kitabının kısa bir özetidir. Sakın ana temadan uzaklaşma. Kitabın anlam bütünlüğüne sadık kalmayı unutma. Sırf kitabına bir kaç süslü cümle eklemek gayesiyle kitabın ana düşüncesinden ayrılma.
6. Her Hafta Tüm Yazdıklarını Oku ve Eksiklerini Not Et
Bu yazıyı buraya kadar okuduğuna göre kararlı olduğunu anlıyorum.
Sevgili okuyucum, şimdi sana çok önemli bir şey söyleyeceğim ve bunu asla kulak arkası yapmamalısın. Sen de bilirsin ki insanoğlu beşer - şaşar. Haftada bir gün belirle ve o gün tüm yazdıklarını oku. Yazımın başında sana söylemiş olduğum 3 prensipten ilkini hatırla. Kitabın ana temasını 1 ya da 2 sayfaya yazacaktın, hatırladın sen onu. Her hafta belirlediğin bir gün de kitabın tümünü oku ve kitabının temasını yazdığın kağıtları da oku. Her ikisini karşılaştır ve aralarında bir bağ kurmaya çalış.
Eğer bu bağı kurabiliyorsan ne mutlu sana. Doğru yoldasın. Eğer bu bağı kuramıyorsan ya kitabın ana temasını oluşturamadın ya da kitabını yazarken ana temadan uzaklaştın.
Bu yüzden bunu her hafta yapmalısın. Hata yapmış olabilirsin, bu durumun seni üzmesine müsade etme. Hatalarını telafi et ve yoluna devam et.
7. Erken Geri Bildirim Al
Eğer kitabını sadece kendin yazarsan dar kalıplardan kurtulamazsın. Kitabını belirli aralıklarla ailene ya da arkadaşlarına okutmalısın. Onların geri bildirimi kitabının akıbeti için çok önemli. Bir kitabı yazmak ve sonra onu yeniden yazmak çok kötü bir durum. Bu duruma düşmemek için mutlaka kitabın belirli aşamalarında geri bildirim almalısın.
Ben iyi yazarım, geri bildirime ihtiyacım yok gibi düşüncelere sakın kapılma. Her insanın düşüncelerinin takılı olduğu bir çalı illaki vardır.
Eğer iyi yazar olmak istiyorsan eleştirilere kendini hazırla. Eleştiriler senin yararınadır bunu unutma. Kitabına yapılan ve doğru olmayan olumlu geri dönüşler ise seni bitirir. Olumlu bir geri dönüş aldığında sakın sevinme. Nitekim senin gurunu kırmamak için bir takım olumlu dönüşler alman kuvvetle muhtemeldir.
8. Kitabınızı Mutlaka Bitirin
Ne olursa olsun kitabını bitir. Sen elinden geleni yaptın. Mutlaka kitabını bitir ve yayınla. Unutma ki başarılı olma ihtimalinin olduğu gibi başarısız olma ihtimalin de var. Kendini buna hazırla.
Başarısız olabilirsin, bunun için üzülmen gerekmiyor. Bu sefer yapamadıysan bir daha ki sefere daha iyisini yaparsın. Başarısız olsan dahi artık sen tecrübeli bir yazarsın. Bir kitabın nasıl yazıldığını biliyorsun ve bir çok tecrübe edindin. Bu tecrübeleri sakın küçümseme.
Başarılı olman durumunda rehavete kapılma. Kendini bulunmaz hint kumaşı sanma. Unutma ki en iyi yazarlar hep alçak gönüllü olmuştur. Bu cümleyi bir de şöyle söyleyelim: Alçak gönüllü insanlar her zaman en iyi yazar olmuşlardır.
9. Başarısızlığı Kucakla
Eğer başarısız olduysan başarısızlığı kucakla. Tecrübelerin senin başarın olacaktır. Kendine haksızlık etme ve sakın vazgeçme. Kendini affet. İyi ya da kötü bir şeyler yapabildin.
Artık ne yapman gerektiğini daha iyi biliyorsun. Ailenden ve arkadaşlarından gelecek olan olumsuz dönüşlere aldırış etme. Kendinle barışık ol ve edindiğin tecrübelerini birer silah olarak kuşan.
10. Başka Bir Kitap Yaz
Tekrar tekrar denemekten asla vazgeçmemelisin. Kendini toparla ve yeni bir kitap yazmak için çalışmalara başla. İyi olmanın tek yolu pratik yapmaktan geçer. Bir kitap yazmanın 10 basit adımını burada bitirelim.
İnsanların çoğu neden kaybeder biliyor musun ? vazgeçtikleri için. Vazgeçmediğin sürece kaybetmiş sayılmazsın.
Kitap yazmak bir meslek değil ki 1 ya da 2 yıl bir ustanın yanında kalıp mesleği öğrenesin. Kitap yazmak bir sanattır. Sanat öğretilmez. Sanat, ilham olur.
Bu yazımda iyi bir kitap yazmanın 10 püf noktasını elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım faydasını görürsünüz. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz paylaşarak bana destek olabilirsiniz.
Yorum Gönder
Yorum yaparken diğer kullanıcıları kırmamaya ve hakaret etmemeye özen gösterin